Amerikan ihmeitä - eli asiaa kulttuurieroista, osa #1

1:02 ip.

Tasan vuosi sitten me mentiin naimisiin. Mwah! Tänään en kuitenkaan puhu avioliitosta.

Olin nimittäin kirjoittanut aiemmin järjettömän pitkän tekstin kulttuuri- kuin muistakin eroista Suomen ja Utahin välillä, mutta ajattelin napata suuremman luokan pyyhekumin esille ja tehdä asian hieman viisaammin, jakaen tämän kovin laajan aiheen useammaksi pieneksi osioksi. Näin asia on ehkä aavistuksen helpommin pureskeltavissa ja toisaalta, näitä eroja putkahtelee (edelleen) mieleen milloin mistäkin - oikeastaan siis aika mukavakin päästä vähän päivittelemään näitä ajatuksia paremmin ajantasalle.

Asuminen, eläminen ja arki

Aivan ensimmäisenä otan käsittelyyn arkeen ja asumiseen liittyviä asioita - sellaisia, jotka tulevat väistämättäkin esiin jokapäiväisessä elämässä. Huomioitavaa on se, että kirjoitan ainoastaan Utahin näkökulmasta ja omien kokemuksieni pohjalta!

Millaisia eroja te olette kohdanneet Suomen ja jonkin muun maan välillä? Ovatko ne yllättäneet, ihastuttaneet tai kummastuttaneet - ehkä jopa vihastuttaneetkin? Onko jotain sellaista, jonka toivoisitte löytävän ajan myötä myös tänne Suomeenkin? 



Omituiset ovet. Ovet avautuvat suomalaisittain katsoen aivan väärään suuntaan. Tästä ollaan oltu meidän taloudessa montaakin eri mieltä - miehen mielestä on hyvä, etteivät ovet avaudu esim. käytävään tukkeeksi, minusta puolestaan ovien avautuminen 'väärin päin' on vaan, niin - väärin. Ovinuppeja löytyy joka paikasta, kahvat ovat lähinnä harvinainen herkku, eikä nupillisen oven takaa todella ole asiaa pois esimerkiksi rasvatuilla käsillä tai liukkailla hanskoilla. Myös lukot ovat (ainakin meillä) jokseenkin eri tavoin toimivat suomalaisiin vastineisiin verrattuna - ovi ikään kuin napsautetaan lukkoon toiselta puolelta, meillä Suomessa vastaava tapahtuu pienestä "napista" oven välissä, ja ovi menee itsestään lukkoon kiinni painaessa. Pieni oviekstra vielä loppuun: meillä ei ollut keittiönkaapeissa ollenkaan vetimiä.

Kaikenlaista kodissa. Kotiasioista voisin ehkä mainita silmiinpistävimpinä asioina kodinkoneiden kookkuuden. Tilaan, jonka pyykinpesukone ja kuivausrumpu veivät, olisi kevyesti saanut ainakin kolme ja puoli minun pesukonettani! Ne olivat myös harvinaisen epäkäytännöllisiä (hella ja imuri, rakastan teitä edelleen).

Kokolattiamattoja löytyy lähes poikkeuksetta jokaisesta asunnosta / kodista - meillä siivousta sentään helpottaa se, että meistä kumpikaan ei käytä kenkiä sisällä - mies korkeintaan sisätohveleita, joten pölyn, kuran ja kaiken lian keräävä kokolattiamatto on edes aavistuksen helpompi pitää puhtaana.

Suihkussakäynnissä puolestaan raivostutti aina se, ettei suihkua ollut toivettakaan ottaa käteen - sen sijaan sai tyytyä siihen, että korkealle kiinnitetyn hanan alla sai pyöriä ja harjoittaa jos jonkinlaisia akrobaattisia liikkeitä päästäkseen eroon viimeisistäkin saippuanrippeistä kropalla. Hommaa hankaloitti vielä sekin, että suihku sijaitsi ammeessa - tuli liukasteltua saippuaisella, kaartuvalla ammeenpohjalla monestikin.

Toisaalta, isoa plussaa saa minulta asuntojen / kotien avaruus ja valoisuus - ainakin niiltä osin, mitä itse olen nähnyt ja kokenut, ja pystyn vertaamaan vastaaviin suomalaisiin. Meillä kotona oli myös vaulted ceiling, ns. korotettu katto - ja olihan se kieltämättä aika kiva.

Kummalliset mittayksiköt. USA:ssa mitään ei mitata järkevästi - tai ainakaan suomalaisen kannalta järkevästi. Lämpötilat ovat Fahrenheiteissa, litroja puolestaan ei tunneta ollenkaan - sen sijaan tilavuutta mitataan (muun muassa) gallonissa. Matkojen osalta käytetään maileja, mutta todellisuudessa matkaa mitataan ennemminkin minuuteissa. Liikenne - johon palaan myöhemmin - kun ei välttämättä ole niin yksinkertainen asia, että mailit menisivät yksiin minuuttien kanssa. Meidän arjessamme molempien maiden mittayksiköt kulkevat vähän rinta rinnan - käytän kumpiakin suhteellisen sujuvasti, amerikkalaisia tosin välillä aika reilustikin pyöristellen.

Arskataulu asuu tällä hetkellä Suomessa - täysin saman sohvan yläpuolella.

Niin - mainitsinko jo niiden kodinkoneiden kookkuudesta..?

Valet Trash Service. Ai siis mikä? Tästä minulla ei ole erityisen paljoa pohjaa kirjoittaa, koska meillä ei tätä ollut - luojan kiitos sen perusteella, mitä tästä olen kuullut. Ihan mielelläni kiikutin täydet roskapussit rappujen lähistöllä olevalle vaihtolavalle, jota ihan tosissaan myös muistettiin vaihtaa. Käytännössä katsoen tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että roskapussit voisi dumpata oven ulkopuolelle, ja juuri tähän työhön palkattu henkilö hakisi ne siitä roskiin sinun puolestasi. Jotenkin en vain näe tässä itse mitään järkeä - se kun ei erityisesti tosiaan vaivaa aiheuttanut, että viskasi roskapussin autolle mennessä suoraan lavalle itse.

Silppuri. Myönnän, tätä on ihan oikeasti välillä ikäväkin! Välillä. Meiltäkin, kuten monesta muustakin amerikkalaiskodista, löytyi keittiön toisesta altaasta silppuri - käytännössä katsoen tähän astiaan huuhdottiin lautasilta ne muutamat ruoantähteet, joita lautasella saattoi olla - lopuksi laitettiin silppuri hetkeksi katkaisijasta päälle. Harvinaisen helppo tapa päästä eroon biojätteistä veden mukana, mutta silti... En ihan täysin tätä allekirjoita, vaikka helppoudesta pidänkin. Ei se nimittäin turhan paljoa harmita sekään, että noukin Suomessa-kotona ruoantähteet sihdin avulla suoraan roskikseen - ihan helppoa sekin. Sihdillä on myös yksi toinenkin hyvä puoli - sen läpi ei oikeasti saa mitään kovinkaan isoa sujautettua viemäriin. Ei sillä, että vahinkoja olisi koskaan käynyt... Eipä - pesin liat Jettylta muistoksi nappaamistani pikkukivistä, joista yksi sitten tietenkin luiskahti silppuriin. Mies ei kiittänyt, kun pääsi työntämään kätensä kahden terän lävitse mutkan kohdalle, jonne kivi oli onneksi pysähtynyt. Olisi ollut kohtuullisen kallis korjattava, jos olisi kivi päässyt kiinni silppuriin...

Raha ja maksaminen. Rahaan liittyvistä asioista en edes teeskentele tietäväni erityisen paljoa - meillä mies nimittäin on se, joka huolehtii talouteen liittyvistä asioista. Sen verran kuitenkin osaan sanoa, että palkka tuli shekkinä, jonka vaihtamiseksi rahaksi sitten huolehdittiin itse. Laskut maksettiin hieman sen mukaan, mitä mikäkin yhtiö velvoitti - osa laskuista hoitui suoraveloituksella, osalle puolestaan lähetettiin shekki kirjeenä. Vuokra maksettiin aina kerran kuukaudessa suoraan toimistolle - shekillä sekin. Suomalaisella kortilla maksaminen onnistui - jos onnistui. Esimerkiksi 7-Eleven ei koskaan, ei missään kelpuuttanut suomalaista korttiani - toisaalla maksu onnistui suomikortiltakin ongelmitta.

'Another aeroplane,
Another sunny place,
I'm lucky, I know,
But I wanna go home'


Vakuutukset. Meidän USA:n autovakuutus oli aika samaa hintaluokkaa, kuin nykyinen suomalainen - tästä tosin suuri kiitos hyvälle ajohistorialle. Vastaavasti, mikäli rekisterissä sattuu olemaan esimerkiksi DUI-tuomio, (auton) vakuutukset moninkertaistuvat. Siinä, missä Suomessa terveydenhuolto on pääsääntöisesti maksutonta ja tasoltaan hyvää, USA:ssa terveydenhuolto määräytyy juurikin vakuutusten perusteella. Toisaalta, rahoille saa vastinettakin - on pehmeitä sohvia, televisioita, luettavaa ja katsottavaa - kuin ammattitaitoakin. Osittain myös näistä syistä johtuen minun olisi tarkoitus käydä hoidattamassa hampaita seuraavalla USA:n reissulla - miehen vakuutuksen kautta onnistuu aika kivuttomasti ja kohtuullisella hinnalla.

Auton käyttö ja rekisteröinti. Varsin mielenkiintoinen juttu sinänsä - ja nyt haluan korostaa, että puhun ainoastaan Utahista - minulla ei ole pienintäkään käsitystä siitä, miten yksityiskohdat muissa osavaltioissa menevät. Auto toisin sanoen täytyy uudelleenrekisteröidä joka vuosi oman asuinosavaltion (muuttaessa toiseen osavaltioon, kilvet autoon siis vaihtuvat kokonaan - samoin rekisterinumero) DMV:ssä. Kun tiskin takana palvelevalle ihmiselle on ojennettu sopiva määrä rahaa, saa käteensä kaksi tarraa - toisessa kuukautta osoittava numero, toisessa vuotta. Nämä liimataan auton takarekisterikilpeen kiinni, omille paikoilleen - ja autolla pääsee taas ajelemaan stressittä vuoden verran. Katsastuksetkin menevät pikkuisen eri tavalla kuin Suomessa; neljä-, kahdeksan- ja kymmenvuotiaat autot tulee katsastaa (ikääntymisvuonna), kymmenen vuoden jälkeen joka vuosi.

Terveydenhuolto. Tästä minun on pakko sanoa heti alkuun, että kokemukset omalta osalta ovat äärettömän suppeat. Meillä (miehellä) nimittäin on aina ollut vakuutusasiat todella hyvin, joten en onneksi ole päässyt näkemään terveydenhuollon nurjaa puolta USA:ssa. Olen kuitenkin (kalliista) vakuutusmaksuista huolimatta nähnyt (kalliita) lääkärilaskuja, mutta toisaalta... Ainakin me ollaan saatu rahoillemme myös vastinetta.

Verot. Sama juttu toisaalta, kuin rahojen kanssa - en edes väitä tietäväni niistä kovinkaan paljoa (muuta kuin sen, että ihan kammottavan monimutkaiset ne on). Utahissa, tammi-helmikuussa mies täytteli niitä muistaakseni reilun viikon verran eri arki-iltoina - erityistä lystiä puuhaan tuo se, että osavaltiolla ja valtiolla itsellään on omat veronsa, jotka kummatkin pitää täyttää - erikseen tietenkin. Suomalaisella on aika lokoisat oltavat, kun pääsee suoraan laitoksen sivuilta täyttämään kaiken tarvittavan verkkopankkitunnuksien avulla, ilmaiseksi. USA:ssa meininki on aivan päinvastainen. Saat nimittäin maksaa nettisivustolle oikeudesta (/ ohjelmistosta), jonka kautta täyttää verot - ensimmäisenä tulee mieleen TaxAct ja TurboTax. Tunnistautuminen tapahtuu kysymyksillä, joten suomalaisten verkkopankkitunnuksien kaltaista, yhtä luotettavaa tapaa ei siis ole - ainakaan minun tietääkseni, korjatkaa jos olen väärässä. Veroissa on ehdottomasti osavaltiokohtaisia eroja. Tänä vuonna Suomessa käytettiin yhdysvaltalaista verojuristia, ja tämä muuten oikeasti kannatti.

Kellonaika on muuten PM - ei me niin aikaisin aamusta ruokaa laiteltaisi...

Kylppärin marmoritasoa on aavistuksen ikävä...
Kaikkiaan aihe on nyt jaettuna neljään osaan - laitan kakkososaa eetteriin tulevan viikon aikana.

17 kommenttia

  1. Hauskaa lukea miten paljon eroja kahden eri kulttuurin välillä oikeasti on! Tosi mielenkiintonen teksti kuitenkin lukea, joten toistaa osaa odotellessa!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä eroja löytyy - hassu ajatella kyllä, kun kyse on kahdesta länsimaasta. Kakkososaa tosiaan tulossa viikon sisään! :)

      Poista
  2. Näitä eroavaisuuksia on aina kiva lukea! Olen kyllä niin samaa mieltä noiden mittayksiköiden kanssa, ei niissä tunnu olevan mitää järkeä. Kerrankin yritettiin leipoa, mutta eihän mittamisesta tullut mitää kun ohje oli tehty "normaaleille" mittayksiköille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mittayksiköt mullekin eniten päänvaivaa aiheuttivat alkuun - lopulta lopetin vaan taistelemisen vastaan, ja päätin käyttää sekaisin molempia :-D Toimii toisaalta, välillä turhauttaa. Leipomisen suhteen homma on vähän helpompaa onneksi, kun löytyy cups-mitat, niin ei tarvitse alkaa muuntamaan yksiköitä. Muuten olisi kyllä melko tuskaista...

      Poista
  3. Hauskaa lukea tälläistä postausta, eroavaisuuksia onkin aika paljon! Kuvat oli myös kivoja ja havainnollistavia tekstin välissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä pystyisi kyllä joo kirjoittamaan vaikka ja kuinka paljon! No, ehkä nämä näihin neljään osaan joten kuten saa mahtumaan... :-D

      Poista
  4. Hauskoja pieniä juttuja, joilla voi olla näinkin suuri ero tähän kotisuomeen! :D joitakin näistä oon bongannut elokuvista/sarjoista ja ihmetellyt ihan hirveästi :D
    http://sanjaamanda.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, toivottavasti tästä tuli edes jonkinlaista selvennystä näihin kohtiin! :-D Eroja kieltämättä on melko paljon, vaikka ihan kahden länsimaisen valtion välillä mennäänkin!

      Poista
  5. Tosi mielenkiintoinen blogi! :> Liityn kyllä ehdottomasti lukijaksi.

    http://adaemmimaaria.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla! :) Toivottavasti pidät jatkossakin - ja tervetuloa!

      Poista
  6. Todella mielenkiintoinen postaus! Joitakin näitä huomasin käydessäni Usa:ssa, mutta läheskään kaikki eivät olleet tuttuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskaltaisin veikata, että länsimaisissa valtioissa eroja ei varmaan ihan niin herkästi huomaa juuri niitä ihan pienimpiä, mutta silti olemassaolevia eroavaisuuksia - vaatii vähän aikaa ja juurikin sitä, että pitää silmät auki. Takuulla jossakin toisessa maassa kulttuurierot ja tapaerot varmasti hyppäisivät suorastaan silmille, heh! :-D

      Poista
  7. Tosi mielenkiintoinen postaus, jonka luki innolla loppuun!

    Eroja onkin yllättävän paljon, olisi joskus siistiä päästä näkemään erilaisia ovenkahvoja ihan livenä:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Kakkososa tulossa tosiaan myöhemmin tällä viikolla, ja kaikkiaan näitä odottaa luonnoksissa vielä sen jälkeen kaksi muuta - lisää luettavaa siis tiedossa! ;)

      Ja heh - voin kertoa, etteivät nuo ovennupit ole ainakaan sieltä käytännöllisimmästä päästä! :-D Joissakin rautakaupoissa oon Suomessa niitä nähnyt, ja kauhukseni meillä mies on niitä jo vähän himoinnutkin. Pitänee vaan pitää se pois rautakaupoista...

      Poista
  8. Tätä postausta oli kiva lukea! innolla odotan seuraavaa :)

    http://more-than-we.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, ihana kuulla! :) Tämän viikon puolella #2 tulossa! ;)

      Poista
  9. Tosi mieleniintoinen postaus. Nuo ovet kävis ainakin mun hermoille, oon aina leffoja ja sarjoja katsoessa ihmetellyt että kuka idiootti keksi sellaisenkin keksinnön kuin pyöreän ovinupin... Siinä ei vaan ole mitään järkeä. :D

    Ja toi ruokasilppuri taas kuulostaa aika vaaralliselta, varsinkin jos on lapsia. Muistankin erään Supernaturalin jakson jossa joku poltergeist taisi ottaa silppurin käyttöönsä ja joku ukko menetti kätensä sitä korjatessaan...

    VastaaPoista