Mikä on mietityttänyt viimepäivinä? No verot. Tiesinhän minä, että ne ovat hankalat ja haasteelliset, mutta vasta viime päivien aikana se on alkanut upota tajuntaan ihan kunnolla. Nyt vuorotellen ahdistaa ja ärsyttää - toisaalta haluan uskoa asioiden hoituvan omalla painollaan, samalla pelkään suunnattomasti jonkin menevän pieleen.
Vähän naureskelin ja kohottelin sarkastisesti kulmiani, kun mies huokaisi toivovansa palkata jonkun hoitamaan veroasiat hänen puolestaan. Kuka sellaista kaipaisi? Aivan turhaa rahan tuhlausta ja haaskuuta, kun saman asian voi hoitaa itsekin! Eipä allekirjoittanut tiennyt, kuinka suunnattoman monimutkaiset verot USA on kansalaisilleen järjestänyt. Minäkin nimittäin olen samaa mieltä jonkun ulkopuolisen palkkaamisesta nyt - harmi tosiaan, ettei rahaa löydy kuin roskaa, ja varaa palkata ulkopuolista tähän hommaan ei yksinkertaisesti ole. Ei siis auta kuin luottaa omaan lukutaitoonsa ja siihen, että kaikki palapelin palaset saa osumaan kohdalleen.
Eniten ongelmaa aiheutti ensin se, millä tavalla veroja lähtisi täyttämään. Sinkkuna täyttäminen nyt olisi ollut luonnollisestikin naimisissa olevalle miehelle täysin laitonta, mutta entä sitten kolikon kääntöpuoli: married, kyllä, mutta täytetäänkö yhdessä (joint) vai erikseen (separate)?
Saatiin asia jollakin tapaa ratkaistuksi - seuraava askel olikin miettiä, millä tavalla minut lomakkeisiin laitetaan. Nipistetäänkö palautuksista aavistuksen ja laitetaan minun statukseksi NRA (non-resident alien) vai lähdetäänkö tekemään asiasta virallisempaa - siis tilaamaan minulle omaa ITIN (Individual Taxpayer Identification Number) -tunnusta. ITIN auttaisi muutamassakin eri mielessä - palautuksia tulisi aavistuksen enemmän ja ensi vuodesta eteenpäin pystyisimme täyttämään verot netissä. Nyt jouduttaisiin lähettämään kasa paperia USA:n päähän, ja tietysti päästäisiin vielä odottelemaankin sitä minun omaa ITIN-tunnustani. Tällä hetkellä keskimääräinen odotusaika näytti olevan noin kymmenisen viikkoa - tähän voi kevyesti lisätä muutamia ekstraviikkoja, koska mikään ei kuitenkaan toimi turhan sujuvasti.
Meillä on kuitenkin omat, pienet haasteemme ja pohdinnanaiheemme - täytettävänä kun on sekä federal että state -verot, ja osavaltioistakaan ei riitä ainoastaan yksi. Mies oli alkuvuoden kirjoilla Utahissa ja muutti itsensä kirjoille Nevadaan ennen muuttoa Suomeen. Nevada helpottaa meidän elämäämme tulevaisuudessa huomattavasti verojen osalta, mutta tänä vuonna saamme vielä painia verojen osalta Utahin kanssa, joka asettaa omat haasteensa.
Olemme myös tähän mennessä lukeneet eri tietoja siitä, mitä kaikkea minun täytyy ilmoittaa omalta osaltani USA:n. Minulla on yksi kiinteistö omistuksessani - toiset lähteet käskevät ilmoittaa tämän, toiset taas toteavat, ettei minun - suomalaisen - omaisuus kuulu USA:lle ollenkaan. Ei ainakaan niin pitkälti, kun en pidä hallussani green cardia tai tienaa mitään Yhdysvalloista.
Mikäpä siinä, jos koko homman voisi lyödä leikiksi ja todeta, että hoidetaan verot nyt vähän sinnepäin, suurpiirteisesti. Turhia murehtimatta. Mielessä kuitenkin pyörii se skenaario, että entä jos. Entä jos haluammekin joskus muuttaa Yhdysvaltoihin, mitä tapahtuu kehnosti hoidettujen verojen kanssa? Netti on pullollaan keskustelufoorumeja, jotka käsittelevät aihetta. Aivan liian moni viestiketju on koskenut juuri niitä henkilöitä, jotka ovat hoitaneet veronsa suurpiirteisesti - ja nyt IRS karhuaa heiltä melkoisia rahasummia. Pelkkä vierailu USA:n maaperälle tarkoittaa sitä, että tapausta lähdetään selvittämään ja edessä saattaa olla jopa vankilareissu. Me haluamme pystyä olemaan vapaita vierailemaan sukulaisten luona kuin toisaalta palaamaankin Yhdysvaltoihin, mikäli tarve on.
Dear Uncle Sam, have some mercy.