Kiinteistöbisneksen kahdet kasvot - osa #1

9:07 ap.

Suomalainen kiinteistöbisnes on vähä vähältä tullut tutuksi - tuohan se nimittäin leivän meidän taloutemme ruokapöytään. Tällä puolella palloa asiat hoituvat kovin yksinkertaisesti. Ainakin, jos koko homman haluaa yksinkertaistaa. Oman asunnon myyminen on verrattain helppoa ja jopa välittäjän kanssa halpaakin - ottaen siis huomioon kaiken sen työmäärän, mitä yhdeltä välittäjältä tai parhaimmillaan koko tiimiltä menee yhtä asuntoa tai kiinteistöä varten. Puhumattakaan sitten siitä, että tällä onnistuu välttämään suurimman stressin - ei tarvitse itse järjestää yleisnäyttöjä tai miettiä sitä, kuka ostajista on tosissaan, kuka ei.

Asiat tapahtuvat myös melko samalla kaavalla, missäpäin Suomea sitten vain oltiinkin - yleisnäyttö kestää tavallisesti puolisen tuntia, ja näyttöjä järjestetään sunnuntaisin tai arki-iltaisin. Toki yksityisnäytöillekin pääsee, ja näissä ajat voivatkin sitten olla mitä tahansa vain sovitaankin. Yhdellä tutkinnolla olet laillistettu kiinteistönvälittäjä ympäri Suomea - jos muutat toiselle puolelle maata, joudut toki luomaan uudelleen asiakaskuntasi ja tekemään suuren työn alueisiin tutustuessasi, mutta kukaan ei ole viemässä tutkintoasi.

Mallitalo - aukioloaikakyltti näyttäisi olevan aavistuksen kumollaan.

Mallitalon nurkkaa & jo valmiita taloja.

Suuren meren tuolla puolen asiat ovatkin sitten hieman eri tavalla. Suomessa kiinteistönvälitystä voi harjoittaa myös henkilö, jolla ei ole tutkintoa - tässä tosin on omat säädöksensä ja samasta firmasta täytyy löytyä sopivassa määrin myös LKV-tutkinnon suorittaneita, mutta en lähde menemään turhan yksityiskohtaiseen tarkennukseen tämän kanssa. Yhdysvalloissa vastaava on täysin mahdotonta, ja ennen alalla aloittamista tulee olla tutkinto suoritettuna. Kiinteistönvälittäjän lisenssi USA:ssa on aina osavaltiokohtainen ja se ei koskaan ole voimassa muutamia vuosia pidempään. Ajat vaihtelevat luonnollisestikin osavaltioiden mukaan, keskimäärin lisenssi täytyy uusia noin neljän vuoden välein. Ja tietenkin, tämä on paperista puuhaa - luin tosin uutisista jokin aika sitten, että Massachusetts ensimmäisenä osavaltiona on nyt mahdollistanut kiinteistönvälityslisenssin uusimisen sähköisesti. Go Massachusetts!

Yleisnäytöt - open houset - tuntuivat ainakin Utahissa olevan pitkälti viikonloppuisin. Ero oli toisaalta myös siinä, että näyttöajat vaihtelivat kahden ja viiden tunnin välillä, joten välittäjä saa todella istuskella paikallaan ja odottaa ihmisiä. Tämä siis asunnoissa ja kiinteistöissä, jotka ovat yksityisten omistamia ja kiinteistönvälitysliikkeellä myynnissä - toinen suuri ryhmä nimittäin ovat uudisrakennusalueet, jollainen löytyi meidänkin naapuristamme.

Naapurimme esimerkissä alue oli ollut jo pidemmän aikaa tyhjillään, mutta kaavoitettu asuinalueeksi. Paikallinen rakennuttaja, developer, näki tilaisuutensa koittaneen ja rakennutti kokonaisen kadullisen taloja lähes saman muotin mukaan. Suurimmat erot taisivat ulkopuolelle ollakin lähinnä siinä, että taojen ulkomateriaalit vaihtelivat aavistuksen, värit samoin. Käytännössä tämä johtuu yksin siitä, että ostajat ovat olleet liikkeellä tarpeeksi aikaisin ja päässeet näin vaikuttamaan oman, uuden kotinsa näköön. Tottakai myös sisätilat ovat erilaiset, mutta jo myydyistä taloista en näitä päässyt tiirailemaan. Sen sijaan raahasin miehen lähes korvasta pitäen eräänä kauniina perjantaina paikalle tutkailemaan model housea. Mallitalo sijaitsi kadun päässä, isot kyltit myös kertoivat jonkun olevan paikalla aina maanantaista perjantaihin 10 AM - 6 PM.

Mallitalojen ja listattujen asuntojen / kiinteistöjen ero? Mallitalot toimivat vähän kuin kaupat - senkun kävelet sisään vaan (suurinpiirtein virka-aikana), ja saat tutustua taloon vapaasti, välittäjän suotuisalla avustuksella. Näytöt puolestaan ovat lyhyempiä, spesifimpiä ja kaiken kaikkiaan kompakteja. Siinä, missä Suomessa asunnosta tai kiinteistöstä saat kaiken haluamasi lisätiedon tavallisesti näytön jälkeen (issarit, taseet, yhtiöjärjestykset, pohjakuvat...), Yhdysalloissa saat heti näytölle sisään kävellessäsi ison nipun papereita, sisältäen tarjouspaperit ja lainalaskelmapaperit. Välittäjä kyselee hyvin avoimesti rahapuolen asioista, mitään kainostelematta - paljonko tienaat, mitä olet valmis sijoittamaan taloosi, mikä on maksimi kuukausierä? Suomessa ei ehkä edetä aivan niin suoraviivaisesti - mennään parin mutkan kautta samaan pisteeseen. Toki maasta riippumatta kaikki nämä asiat ovat myös hyvin välittäjäkohtaisia ja eroja on paljon osavaltioittainkin, joten ei kannata sentään pelkästään aiemman kuvailun varaan laskea.

Millaista sitten on olla varsinaisella näytöllä Yhdysvalloissa?

Tästä jatkan huomenna.

10 kommenttia

  1. Täältäpäs tupsahti tulla eteen erilaisempi blogi johon oon tottunu :) Sanon siis sen hyvällä, mukavaa vaihtelua!

    http://mustiaperhosia.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, paljon kiitoksia kauniista sanoista! :)

      Poista
  2. En osaa kommentoida sulle mitään muuta järkevää, kuin sanoa, että tää sun blogi on aivan huippu! Sun kirjoituksia on kiva lukea kahdesta syystä: sä kirjoitat asiaa ja kirjoitat hyvin!

    Written by Neea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässähän ihan punastuu! Kiitos ihanasta kommentista ja hymystä - kiva kuulla, että tykkäät! :)

      Poista
  3. Kirjoitat kivasti! Tykkään myös noista kuvista ja tosta bannerista :)

    VastaaPoista
  4. Tämä oli äärimmäisen mielenkiintoinen kirjoitus. Hauska lukea näitä eroja maiden välillä. Se, että Amerikassa kaikki info isketään heti käteen ja täällä itselläni ainakin vasta yksityiskäytössä sain luettavaksi taloyhtiön paperit. Yleisessä näytössä vain se perusesite ja that's it. Niin ja enkös mäkin ole jo käytännössä suorittanut LKV-tutkinnon, kun olen amk-opinnoissa suorittanut kiinteistövälityskurssin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, näin juuri Minttuseni! :D

      Mutta joo - Yhdysvalloissa kaikki mahdolliset paperit iskettiin heti käteen, niitä pankkien / urakoitsijoiden / mattofirmojen / huonekaluliikkeiden jne. mainoksia unohtamatta. Iso kansiollinen, ja taitaa muuten olla mulla vieläkim jossain tallella, säästin ne nimittäin ihan kaikesta mielenkiinnosta... Varmaan ei yllätä :'D

      Poista
  5. Todella ihanaa lukea vielä näitä vastaavia postauksia, kun asutaan miehen omistusasunnossa ja eteen on tulossa yhteisen omakotitalon osto ilmeisesti pikemmib kuin koskaan kuvittelin.. eli tosi hyvää ja kiinlstavaa tekstiä ainakin itselleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että postauksesta löytyi kivoja ja kiinnostavia aspekteja! :) Kirjoittelen näillä näkymin vielä kolmososankin, mutta pidetään toistaiseksi pientä hengähdystaukoa työkuvioista :-D

      Poista