Suurensuuri Amerikka

12:14 ap.

Tässä jokin aika takaperin päässä ei rehottanut mitään muuta, kuin mielikuvituksen puute (ja jonkinmoisessa takussa oleva tukka), joten käännyin luottopakkini Mintun puoleen postausideoiden puutteessa. Minttu keksikin nostaa esille aiheen siitä, miksi kaikki on Amerikassa suurempaa.

Miksi - niin, siihen onkin hieman vaikeampi vastata. Voin kuitenkin heittää muutamat omasta, hyvinkin kuvitteellisesta hatusta heitetyt perusteet sille, minkä vuoksi Amerikassa kaikki on suurta.

1000 x särkylääkettä, anyone?
Jos aloitetaan esimerkiksi siitä ilmiselvimmästä - nimittäin ne isot pakkauskoot. Myönnän, että olen itsekin aiemmin vähän naureskellut sille, miksi jotakin täytyy pakata (järjettömän) kokoisiin pahvilaatikoihin tai muovipurkkeihin, mutta Amerikka kirjaimellisesti avasi silmät tämän suhteen. Onhan se nyt paljon kätevämpää ostaa kerralla enemmän - siinä säästää paitsi rahaa, myös omaa vaivaansa ja esimerkiksi Costcosta on saanut hyvällä hinnalla hyvää laatuakin. Ei siis ole näiltä osin ollut valittamista. Tämä vähentää kauppareissuja ja antaa jopa tällaiselle laiskuuteenkin taipuvalle rouvasihmiselle enemmän mahdollisuuksia - kas, kun kotosalta löytyykin jo ainakin lähes kaikki tarvittava.

Nykyisellään pienet pakkauskoot täällä koti-Suomessa pistävät välillä ärsyttämään. Miksi tätäkin ei voitu suoraan laittaa vähän isompaan laatikkoon? Kaiken kaikkiaan säästyisi myös pakkausmateriaalia kaiken muun ohella, kun kotiin ei tarvitsisi roudata yhden sijasta kymmentä pikkupakettia. Vähemmän jätettä, enemmän ekologisuutta. Niin, ja mainitsinko myös sen helppouskertoimen...?

Isot pakkauskoot vaativat tietysti myös isoja kuljetusvälineitä - isoja autoja. Erityisesti reilummankokoisia pick upeja näkyy katukuvassa selkeästi enemmän, kuin Suomessa. Näin suomalaisena on itse vaikea sanoa suosiota pick upeille, mutta ovathan ne nyt miehekkään kokoisia, ja näköisiä myös. Uskaltaisin silti väittää, että kyse on monessakin asiassa myös käytännöllisyydestä - isompaan autoon mahtuu enemmän väkeä.

Utahin katukuvassa näkyy melko paljon myös minivaneja. Erityisesti Salt Laken ulkopuolella perhekoot ovat tavallisestikin aavistuksen suurempia, joten iso perhe tarvitsee tietenkin hieman isomman kulkuvälineen. Toisaalta, keskimäärin kuudella kaistalla sukkuloidessa myös jokin Smartia isompi auto on ihan selvästi jo mukavuustekijäkin. Jos minullakin meinasi välillä tulla ahtaanpaikankammo meidän SUV:n penkillä, en edes uskalla ajatella, kuinka ahdistavalta minusta olisi tuntunut olla pikkuautossa. Saati sitten, kun autoa ympäröi kummaltakin puolelta kohtalaisen julman kokoiset rekat, ei siinä kohdin erityisemmin naurata.

Rekoista muuten juteltiin miehen kanssa tässä taannoin. Hän oli aika yllättynyt kun sanoin, että suomalaisrekoissa on nopeusrajoittimet - USA:ssa niitä ei kuulemma ole. Entistäkin pelottavampi ajatus tuo äskeinen - onneksi en ole tajunnut ottaa tätä aihetta puheeksi koskaan aiemmin...

On toisaalta myös ihan aiheellista muistaa, että Yhdysvallat on todella, todella suuri maa. Eroja löytyy jo ihan osavaltionkin sisältä, saati sitten eri osalvaltioiden välillä. Ja kun lähdetään vertailemaan esimerkiksi jotakin itärannikon osavaltiota länsirannikon veljeen, on eroavaisuuksia nopeasti yllättävänkin paljon. Isoon maahan mahtuu paljon tilaa, pitkiä välimatkoja kuin paljon eroavaisuuksiakin - ja jos kaiken sanotaankin olevan isompaa USA:ssa, niin vielä tätäkin isompaa se taitaa ainakin sananlaskujen mukaan olla Teksasissa. Isoon maahan mahtuu myös iso kansa ja paljon ihmisiä, jotka elävät - kuluttavat ja tuottavat.

Oodi isoille pakkauksille ja järkeville hinnoille - sekä rekkojen kanssa tietä raivaaville autoille!

Suuria ovat myös tiet, kuin säästötkin.

0 kommenttia