Satiiria (Utah style)

11:35 ap.

Facebook on ihmeellisen kummallinen maailma. Sieltä löytyy kyllä ja ihan kaikkea - muiden muassa eräs sivu nimeltään Utah Satire. Kyseessä on erilaisia memejä, jotka osavaltioon liittyvät, jotka toki ovat ainakin olevinaan hauskoja, stereotypisiä väittämiä. Ajattelin koota alle muutamia osuvimpia tai puolestaan eniten ajatuksia herättäneitä, avata niitä hieman. Ja kyllä - tämä kielii toisaalta myös siitä, että toistaiseksi meidän arjessa ei ole tapahtunut oikein mitään kirjoittamisen arvoista tai ihmeellistä. Kulttuuriin liittyvät asiat ja kulttuurierot kuitenkin kiinnostavat aina - minua ainakin - joten ajattelin, että tämä voisi olla aika hauska setti vilkaistavaksi.

Tottakai näitä löytyisi lisääkin ja vaikka millä mitalla - katsotaan, jos palaan näihin vaikka vielä myöhemmin uudelleenkin. Nyt kuitenkin vähän kevyempää ja huumoripitoisempaa!



Tämä tuskin kaipaa liiaksi selittelyjä. Utahissa on todella neljä vuodenaikaa - ja ne kaikki saattaa onnistua kokemaan hyvin lyhyenkin ajan sisällä. En itse ole kokenut ihan kuvien kaltaisia, rajuja säänvaihteluja - mutta toisaalta, ollaan kyllä muutaman päivän sisällä sahattu esimerkiksi nollasta melkein hellelukemiin, ja toisin päin. Luntakin saattaa alkaa tupruttaa melkeinpä puskista.




Baarit, toden totta. Utahilaiset korvaavat sporttipubit kahviloilla - tai paremminkin sanoen kuppilat, joista saa erilaisia makujuomia. Välillä tuntui olo aika ahtaalta, kun siemailin sopivasti jonkin pelin aikana frappeani Beans & Brewsissa ja koko kuppila oli täynnä miehiä, jotka huusivat aina oman joukkueen onnistuessa kovaan ääneen (ja muutenkin juttelivat kohtalaisen suurella volyymilla, olihan se nyt kuitenkin pelipäivä).



Pakko myöntää, että Utahissa autoja ajetaan ainakin keskimäärin aika hyvinkin! Ihmiset eivät panikoi pienestä lumesta (toisin kuin stereotypiat tyypillisestä amerikkalaisesta ehkä kertovat) ja etenkin vuorille ajaessa lumiketjut ovat jopa pakolliset. Talvirenkaat nyt on tietysti vähän puolituntematon käsite, mutta nopeasti mies on täällä Suomessa tähän tottunut. Kiitän Utahia.



Oluet (kuten kaikki alkoholi) on Utahissa kielletty - ainakin LDS-kirkon piirissä. Toki, kaikki osavaltiossa asuvat eivät LDS-kirkkoon kuulu, mutta selvästi näkyvin osuus kyllä. Joten kyllä, ainakin mormoni tätä juomaa siemaillessaan olisi syntinen.



Niin, tässä viittaus on myös aika selkeä - LDS-nuorukaiset palaamassa sankoin joukoin takaisin kotiin missioltaan. 



Olettaisin, että myöskään tämä nyt ei (turhan) paljoa selittelyjä kaipaa. Olympialaisten ohella Utah kun nyt sattuu olemaan tunnettu siitä, että koko osavaltio on hyvin mormonivoittoinen - sehän nyt on tietysti helppoa ajatella, että kaikki osavaltiossa asuvat olisivat LDS-kirkkoon kuuluvia. Ihan niinkään se ei mene, mutta ei paljoa pieleenkään.



Näitä, vastaavia perheistä kertovia auton ikkunatarroja näki aika paljon. Yleensä ne tosin olivat luokkaa isä, äiti ja lapset (plus-miinus kymmenen), mutta tämä puolestaan... Niin no, tässä nyt on aika päivänselvästi kyse FLDS-perheestä. Syy, miksi valikoin juuri tämän memen mukaan on siinä, että ennakkoluuloista huolimatta näitä ei oikeasti turhan paljoa näe katukuvassa. Suurin osa (oikeasti) vanhoillismielisistä (FLDS) polygamisteista asuu etelämmässä, St. Georgen alueella - pohjoisemmassa asuvat polygamistit puolestaan sekoittuvat aika herkästi joukkoon. Ja kieltämättä, kyllä, aika monelle Utahista tulee mieleen juuri moniavioiset perheet. Se on kuitenkin verrattain harvinaista, eikä millään tavalla erityisesti näkyvissä normaalissa elämässä.



Niin - olen tainnut tästä mainita jo aiemminkin, mutta Utahissahan uhkapelaaminen on laissa kielletty - mukaanlukien lotto. Etenkin Power Ballin ennätyssuuren potin aikana Utahista kävi kohtalaisen vilkas kuhina naapuriosavaltioihin - Idahoon, Wyomingiin, Nevadaan ja Arizonaan.



Siveellisyys ennen kaikkea - rintakehä piiloon ja tatuointi editoitu kuvasta pois. Tämä näkyy myös pukeutumisessa ympäri osavaltiota - hyvin siveellistä, tatuoinnit ovat LDS-kirkossa ehdottomasti kielletty.

**

Tällaista tällä erää.

2 kommenttia

  1. Siis mitä? Alkoholo kielletty? Mitä jos haluaa viinipullon? Pitää lähteä naapuriosavaltioon?:D ja baareja ei ole? Heh! Aina oppii uutta!

    Tuo sää sopii hyvin myös Teksasiin. Talvella siis. Kesä on kuuma ja kostea, mutta talvella voi saman viikon sisällä tarvia talvitakkia ja ottaa aurinkoa. Hämmentävää!:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, toivottavasti et ehtinyt ihan kauhean syvälle mielen syövereihin tätä tietoa tallentaa, koska mulla kävi näköjään ajatusvirhe! :D

      Alkoholi on siis LDS:lle kiellettyä, mutta toisiin uskontokuntiin kuuluville sallittua. Mutta, koska osavaltiosta isoin osa on LDS, tää vaikuttaa esim. siihen, että kaikki alkoholi on täysin piilossa, ikärajojen kanssa ollaan todella tarkkoja ja mitään alkoholiin viittaavaakaan ei oo missään esillä. Pitää korjata tuota tekstiä! :D

      Ja toi sää kyllä... Onhan se tavallaan ihan jees. Tavallaan. Mutta suurimman osan aikaa vaan harmittaa, kun ei pysty ulkona käymättä miettimään, laittaako tänään kauppaan mennessä takin vai pelkän hupparin päälle, vai pitäiskö kuitenkin mennä vaan jossain vielä kevyemmässä. :D

      Poista