Utah ja LDS

10:20 ap.

Taas on yksi niistä hetkistä, kun oma elämä puuduttaa ja kirjoittaminenkin tuntuu vähän takkuavalta. Niinpä ajattelin napata luonnoksista julkaisuun pienen tekstinpätkän, joka on odottanut vuoroaan jo jonkin aikaa. Osaa näistä seikoista sivusinkin jo jokin aika sitten, kun kirjoittelin Utahin omaleimaisuuksista, toisaalta myös memepostaus meni suhteellisen sopivasti aiheen äärelle. Joten - sukelletaanpa nyt vähän pintaa syvemmälle.

Aika monelle Utah ei kerro, ei sitten yhtään mitään. Osa kyllä muistaa Salt Lake Cityssa järjestetyt olympialaiset, mutta muuten osavaltio on suurimmalle osalle verrattain vieras. Olympialaisten ohella toinen Utahista yleensä tunnettu asia on mormoniuskonto. Minultakin kysytään verrattain usein erityisesti naamatusten siitä, kuinka mormonismi Utahissa näkyi (ja näkyy) - ja ajattelinkin, että on varmaan helpointa kirjoittaa asiaa vähän enemmän auki.

Vaikka juuri Utah onkin tunnettu mormonien keskuksena ja mormonien luvattuna maana, on ihan muistamisen arvoista, että mormoneja on reilusti myös Utahin ulkopuolella. Erityisesti ympäröivissä osavaltioissa (Idaho, Nevada, Arizona, Colorado) on verrattain paljonkin LDS-kirkkoon kuuluvia. Utahia voi kuitenkin ihan turvallisin mielin pitää mormonismin keskuksena - Salt Lake Cityssa nimittäin järjestetään mormonien General Conference ja juuri Ison Suolajärven ympäristö on mormoneille luvattua maata, jota tuossa tämän kappaleen alussa jo ehdinkin hieman sivuta. Tästä mormonit ovat pitkälti lähteneet levittäytymään (erityisesti) pitkin läntisiä Yhdysvaltoja - myös Kaliforniasta löytyy verrattain reilusti mormoneja.

Provon temppeli.

Ainakaan minulle LDS-painotteisuus ei Utahissa koskaan noussut mitenkään häiritsevästi esille, päin vastoin. Viihdyn itse paremmin rauhallisemmassa ympäristössä, jossa olo on turvallinen ja hei - ei maisemienkaan puolesta oikein pääse valittamaan. Listaan alle hieman sellaisia asioita, joita olen itse pistänyt merkille, tai joista miehen kanssa on tullut puhuttua. Osa erityisesti henkilökohtaisemmista tavoista on toki siirtynyt myös miehen mukana Suomeen, mitä en ole laittanut pahakseni alkuunkaan. Haluaisin kuitenkin korostaa vielä ennen pikku listausta, että nämä ovat minun näkemyksiäni ja ajatuksiani, paikoin yleistyksiäkin. Jollakin toisella kokemukset Utahista voivat olla täysin erilaisia!

Säädyllisyys. Tarkoitan säädyllisyydellä tässä lähinnä säädyllistä pukeutumista. Naisilla tämä tarkoittaa siistiä, tarpeeksi peittävää vaatetusta - esimerkiksi käsivarret kuuluvat piiloon, samoin kuin rintakehän yläosa. Myös miehet peittävät käsivartensa. 

Nuorena naimisiin. Pääsääntöisesti mormonit menevät naimisiin nuorena (jopa [reilusti] alle 25-vuoden iässä). LDS-kirkkoon kuuluu myös avioliiton sinetöinti, joka ei purkaudu vaikka avioliitto purkautuisikin. Nainen voi sinetöityä vain kerran elämänsä aikana, mies niin monesti kuin menee naimisiin.

Temppeleitä kaikkialla. Niitä on muuten oikeasti paljon, vähän joka nurkalla ja enemmänkin. Ei ole mitenkään kaukaa haettua, että sinulta kysytään myös sitä, missä temppelissä käyt.

Siisteys. Tämä nyt on vähän niin ja näin - siistiä nyt voi olla ilman uskontoakin. Omiin kokemuksiini peilaten uskaltaisin kuitenkin väittää, että Utahissa on keskimäärin huomattavasti siistimpää, kuin monissa muissa osissa USA:ta. Esimerkiksi Salt Lake City on poikkeuksellisen siisti kaupunki! Olettaisin tämän olevan yhteydessä siihen, että (useimmilla) mormoneilla on todella kova itsekuri.

Vierailijat oven takana. Mormoneilla on aika tarkka kirjanpito siitä, ketkä kuuluvat minkäkin temppelin alueeseen ja niin edespäin (miestä esimerkiksi muistettiin sähköpostilla Suomeen muuton jälkeen). Mikäli muutama sunnuntaivierailu temppeliin jää välistä, oven taakse tullaan aika herkästi keskustelemaan uskosta ja uskonnosta. Ja vaikka toisin voisi luulla, tämä ei ole millään tapaa tungettelevaa tai ahdistavan oloista - edes tällaisesta jöröstä suomalaisesta.

Ystävällisyys. Ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita. Siisteyden ohella myös tämä on tosin vähän kyseenalainen pelkästään mormonismiin liitettäväksi.

Sunnuntait. Viikon viimeinen päivä pyhitetään kirkollisille asioille ja levolle - esimerkiksi kaupoille ei sunnuntaisin ole mitään asiaa, myös kaikkea työntekoa pitäisi sunnuntaisin välttää parhaiden taitojensa mukaan. Osa ravintoloista ja kaupoista on myös sunnuntaisin kiinni - esimerkiksi mormonikirkon rahoittama City Creek Center Salt Lake Cityn keskustassa. Sunnuntait ovat mormoneille ennen kaikkea perhepäiviä. Kerran kuukaudessa myös paastotaan (joskin myönnän, ettei meillä olla oltu erityisen tarkkoja tämän kanssa), paastouksen oheen kuuluu olennaisesti myös rukoileminen.

Ruokarajoitukset. Mormonien ruokarajoituksista ehkä tunnetuimpia ovat se, ettei kolajuomiin tai mihinkään kofeiinipitoiseen (kahvi, tee, energiajuomat jne.) tule kajota - myös alkoholin käyttö ja tupakointi on kielletty. Punaisen lihan käyttöä erityisen suurissa määrin ei katsota hyvällä, mutta vastaavasti esimerkiksi viiniä voi käyttää pienissä määrin ruoanlaitossa siksi, että alkoholi palaa kiehuessaan pois.

Alkoholi. Kuten äsken mainitsinkin, alkoholi on ehdottomasti kielletty. Ne vähän alkoholipitoiset juomat, joita Utahissa myydään, saa ainoastaan osavaltion omasta viinakaupasta.

Särkylääkkeet. Särkylääkkeiden ottaminen on LDS:lle kiellettyä. Tästä syystä meillä esim. kotona Utahissa oli kyllä lieviä särkylääkkeitä minulle, mutta mies ei koskaan näihin kajonnut.

Ei kiroilua. Kiroilua ei katsota LDS-yhteisössä missään tapauksessa hyvällä. Utahista kirosanojen kiertämisestä oppii monen monta eri muunnosta, ei hätää!

Alue-erot. Tämä näkyy selvimmin Salt Laken alueella. Esimerkiksi juuri Salt Lake Cityssa vain noin puolet asukkaista kuuluvat LDS-kirkkoon, kun taas esimerkiksi reilut puoli tuntia etelään mennessä, Provossa, yli 80 % on mormoneja. Myös esimerkiksi Alpine on äärimmäisen LDS-painotteista aluetta. Kirkko säätelee lopulta montaakin eri asiaa epäsuorasti, jäsentensä kautta. Esimerkiksi LDS-perheiden lapset leikkivät (pääsääntöisesti) vain toisten LDS-perheiden lasten kanssa.

Uhkapelaaminen. Utahissa ei uhkapelata. Lähimmät lottokupongit löytyvät naapuriosavaltioista.

Politiikka. Uskonnon vaikutus ulottuu myös politiikkaan. Mormoneista suuri osa on vanhoillismielisiä, joten osavaltio on hyvin pitkälti punainen (republikaanivoittoinen).

Musiikki. Ei välttämättä yllätä siitä, että pääsi listalle - musiikki nimittäin. Kirosanoja sisältävien kappaleiden esittämistä vältetään (tai niitä ei esimerkiksi radiokanavista riippuen esitetä), sillä kiroileminen on ihan oikeasti suuri ei. Myös kuultuna, ei ainoastaan lausuttuna.

No kuinka tämä muka aiheeseen liittyy? Siten, että tämän(kin) rahoitus on tullut mormonikirkolta. City Creek Center, SLC.

Summa summarum, Utah on ripaus vanhoillisuutta, ripaus ystävällisyyttä ja hyvin suuri hyppysellinen uskonnollisuutta. Korostan kuitenkin sitä, etten koskaan itse ole kokenut tätä häiritseväksi tai mitenkään silmiinpistäväksi - moniin asioihin pitää kiinnittää ihan oikeasti huomiota tai jonkun täytyy asia minulle osoittaa, jotta osaan kiinnittää siihen huomiota. Esimerkiksi alkoholitarjonnan puute oli minulle pitkään pimennossa siksi, etten itse käytä alkoholia - ei siis koskaan ole ollut tarve etsiskellä olut/siiderihyllyä lähi-Wincosta.

Meillä täällä Suomen-kotona on käytössä lopulta aika moniakin eri LDS-kirkolta opittuja asioita. Toisaalta, myös LDS-lyhenteen käyttö on ihan oma lukunsa - LDS-kirkkoon kuulumattomille kirkko on useimmiten ihan vain mormonikirkko, eikä LDS (Latter Day Saint) ole käsitteenä erityisen tuttu - se on oikeastaan käytössä vain kirkon jäsenillä.

Meillä arkisiin, ehkä näkyvimpiin LDS-kirkon suuntaan liputtaviin seikkoihin kuuluu se, ettei meistä kumpikaan kiroile - hyvä on, myönnän - jos oikein nappaa, saatan äristä muutaman satunnaisen kirosanan suomeksi, mutten koskaan kiroile englanniksi. Me myös pukeudumme verrattain peittävästi - ainakin, mitä yleistä suomalaista katukuvaa katsoo ja vertaa. Punaista lihaa meillä ei syödä ollenkaan, ja siisteys... Se taitaa olla meillä jopa jonkinlainen kirosana. Mies on äärimmäisen siisti minuun verraten, vaikka minäkin lasken itseni ennemmin siistiksi kuin siaksi. Kuten mainitsinkin äsken, meistä kumpikaan ei myöskään käytä alkoholia tai tupakoi. Sinänsä moni näistä asioista on juuri sellaisia, joilla ei varsinaisesti tarvitsisi olla mitään tekemistä LDS-kirkon kanssa, mutta yhteen niputettuna luovat aika selkeän kuvan asiasta.

7 kommenttia

  1. Jälleen mielenkiintoinen kirjoitus! :) Itsellä on ainakin vain jonkinlaisia yleisiä mielikuvia USA:sta median kautta, mutta ikinä en ole siellä käynyt. Eikä juuri mistään osavaltiosta ole sen tarkempia mielikuvia. Itselle mormonikirkko/ LDS-kirkko on melko vieras. Muutaman kerran olen täällä Kajaanissa törmännyt USA:sta tulleisiin mormoneihin. Onko miehesi siis myös mormoni (kun ei ainakaan käytä esim. särkylääkkeitä jne.)? Itsekään en varmastikaan huomaisi moniakaan asioita, esim. juuri sitä alkoholin vähäisyyttä kaupoissa, kun en itse käytä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kiitos! :) Tämä tosiaan on ihan vaan Utahista - mennään esimerkiksi rajan toiselle puolelle Nevadaan, ja koko paletti kääntyy ihan päälaelleen. USA ihan tosissaan on 50 erillistä maata pakattuna yhteen - jokaisella on jotain omanlaistaan kulttuurin osalta, omia perinteitä ja erikoisuuksiaan. Toki, länsimaalaisissa valtioissa nyt on paljon samaa yleisellä tasolla, mutta ne omat luonteenpiirteet tulee esille. Joten ota tää tosiaan ihan vain Utahina - joku, jolla on kokemusta esim. jostakin itärannikon osavaltiosta, voi kertoa ihan erilaisia tarinoita! :D

      Ja tosiaan, joo - on LDS :) Aika jännää - mä en nimittäin oo täällä nähnyt ainoaakaan mormonia, mutta teillä pohjoisemmassa sitten on? Olettaisin, että ovat missionaryllaan - tai siis, en osaa ajatella, että muusta syystä Suomeen eksyis useampiakin LDS-kirkon edustajia. :D Mutta joo, Utahissa tosiaan on ihan omat state storet alkoholille, tupakkaa saa esim. huoltoasemilta (vähän nihkeästi kyllä), ja lottoa ei pysty suomalaiseen tapaan tekemään (minkään) kaupan kassalla. Mutta ei Utahissa kyllä suomalainen esimerkiksi muutaman viikon lomareissulla kulttuurishokkia koe - mitään niin mullistavaa ja ihmeellistä siellä ei pääse kohtaamaan! :D

      Poista
    2. Ensimmäisen kerran törmäsin heihin joskus vajaa pari vuotta sitten kampusalueella. Heitä oli kaksi ja toisella oli muistaakseni hieman erikoisempi asuste. Jotain he rupesivat juttelemaan, mutta olin kovassa flunssassa ja koitin vain pian päästä lähtemään kotiin lepäämään. Muistan heidän ainakin sanoneen, että Sammonkadulla heillä on joku kokoontumispaikka. Tässä linkissä http://www.mormonit.fi/sukututkimuskeskukset on se osoite. En kyllä tiedä, millainen paikka se on. Mies aika alkuaikoina, kun tulimme Kajaaniin, päätyi myös juttusille joidenkin mormonien kanssa ja välillä minäkin törmäsin heihin. Kulkivat kaksistaan pyörillä ja olivan siististi pukeutuneita. Nyt kun vähän googlasin, niin löysin tällaisen artikkelin: http://yle.fi/uutiset/mormoninuori_lahetystyossa_uskoin_jaatyvani_suomessa/7369120. Tuon vasemman puoleisen tyypin muistan ainakin nähneeni ja Utahistahan hän on. :D Eli siis lähtetystyössä ovat olleet! Siinä alemmassa kuvassa näkyy takana Kansanlähetys, jossa itse käyn. :D

      Poista
    3. Pitääpä ottaa ja lukea tuo artikkeli! :D Jännää nähdä Suomen mediassa jotakin niin tuttua (ja silti niin tänne vierasta)! On tämä maailma vaan niin kovin pieni :D

      Poista
    4. Hahaa niimpä! Niin se on. :D

      Poista
  2. Usa on niin iso maa ja sinne mahtaa jos jonkilaista. Itsellä on ainakin vaikea käsittää ja mieltää mitä missäkin osavaltiossa tapahtuu, eli kaikki on vähän sellaista yhtä suurta ööö en keksi hyvää sanaa, kysymysmerkkiä? :D Tätä oli tosi kiva lukea, nyt ainakin tiedän vähän enemmän Utahista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ihan totta - niin isoon maahan mahtuu paljon erilaista! :D Ollaan kotona puhuttu, että se on hassua ajatella, kuinka ihmiset yleensä mieltävät USA:n yhdeksi isoksi kulttuuriksi, tavaksi, kaikeksi - ja vastaavasti suhteellisen saman pinta-alan peittävä Eurooppa ihan oikeasti koetaan erillisiksi maiksi, kulttuureiksi ja perinteiksi. Toki, USA:n kohdalla kyse on yhdestä maasta - mutta kuitenkin. :D

      Poista